lørdag, januar 07, 2017

Politikens Litteraturpris 2016

Politiken uddeler igen i år en litteraturpris, som dels forlener modtageren med uforglemmelig hæder, dels polstrer den dygtige med 200.000 kroner.

Nu viser det sig sørme, at jeg ikke er blandt de indstillede, selvom jeg har været flittig i 2016 og udgivet hele to bøger. Det er der til gengæld syv andre velskrivende forfattere, som er, nemlig


"Merete Pryds Helle for 'Folkets skønhed', Peter Laugesen for 'Brev til en maler', Olga Ravn for 'Den hvide rose', Christina Hesselholdt for 'Vivian', Mich Vraa for 'Haabet', Kirsten Thorup for 'Erindring om kærligheden' og Peder Frederik Jensen for 'Vold'.
Du kan deltage i afstemningen om, hvem der skal have Politikens Litteraturpris 2016, med en sms eller ved at udfylde stemmesedlen i Bøger, der udkommer hver fredag.
Du kan stemme til og med 19. februar og kun én gang. Det koster almindelig sms-takst.
Her er de sms-koder, du skal bruge: Merete Pryds Helle: Send 'pris mph' til 1218, Christina Hesselholdt: Send 'pris ch' til 1218, Olga Ravn: Send 'pris or' til 1218, Peter Laugesen: Send 'pris pl' til 1218, Peder Frederik Jensen: Send 'pris pfj' til 1218, Mich Vraa: Send 'pris mv' til 1218, Kirsten Thorup: Send 'pris kt' til 1218." [Fra avisens eget opslag]

Jeg har stemt på min ven Peder Frederik Jensen, som altså er indstillet for Vold, der er et ordentligt svin af en roman, som det er vanskeligt at være ligeglad med, når man har læst den.

Her er noget af det, jeg skrev til forfatteren, da jeg havde læst hans værk:

"Jeg synes, at det er en svimlende styrke ved Vold, at den i modsætning til dine tidligere bøger ikke har en femadskridende handling, hvor begivenheder følger af begivenheder. At den snarere bølger frem og tilbage med associationer, som ikke nødvendigvis hænger logisk sammen, men skrider frem efter andre regler. Og jeg kan også godt lide, at du har klasket mindst to adskilte fortællinger sammen til en, altså afrikarejserne og Simons familiehistorie (og kærlighedshistorierne med Lavra og med ekskæresten i begyndelsen – og det autonome voldsorgie og venstrefløjen osv.).

Det er parallelle forløb, som kædes sammen af Simons tilstedeværelse, af optagetheden af at finde ud af, hvad vold er for noget, og hvad den gør, og af bror Satan, som jo på en eller anden måde har med det hele at gøre. Og derfor klæder disse parallelle forløb hinanden og finder ubesværet sammen i denne bog, selvom historien ikke 'går op' og finder en nødvendig løsning og sammenkædning til sidst. Det er faktisk et meget troværdigt træk ved Vold.

Et andet væsentligt træk ved Vold er Simons (ikke fortællerens) søgen efter forklaring på, hvorfor hans forældre, han selv og hans brødre fik de liv, de fik. Her er han ude efter en logisk sammenhængende forklaring. Han er ikke tilfreds med et hvad, men insisterer på et hvorfor. Det er den logiske motor i en ellers mere associativ fortælling. Det er som en viljestærk, men åben og derfor uskyldig søgen efter Gud. At der må være en forklaring.

Og det er et elskeligt træk ved Vold.

En anden styrke er (det er så indlysende, at jeg næsten glemmer at nævne det), at du har skrevet en 'verdensvendt' bog, som forsøger at tage det glemte kontinents i det store hele ugunstige skæbne alvorligt – uden nødvendigvis at acceptere postkolonialisternes dogmer om årsagerne til tingenes tilstand. At du i det hele taget skriver om Afrika. Det mest litterært usexede af alle kontinenterne. At du selv har udforsket det, og tør møde det og prøve at forstå det uden politisk korrekthed.

Du har skrevet en tekst, som vil det hele. Som ikke følger en vedtagen stilistik, men bare kører på, bruger romangenrens rummelighed til at skrive lange essayistiske passager, som man bliver klogere af at læse.


Du har taget et modigt skridt i dit forfatterskab med denne bog, og det tror jeg, du vil blive belønnet for. Og her tænker jeg ikke på priser og anmeldelser, men på den kunstneriske videreudvikling, du har valgt at åbne dig for."

Ingen kommentarer: