fredag den 23. marts 2018

Kvindehår er som et mandelår – om den vanskelige brug af adjektiver om menneskekroppe

En røv kan ikke være tyk, men kan sagtens være fed. En numse kan omvendt godt være tyk, men ikke fed.

På samme måde kan en mås også være tyk, men ikke fed. Den kan til gengæld også være bred, hvad en numse ikke rigtig kan. Også en røv kan være bred, men altså ikke en numse. En numse er nemlig hyggelig, mens en røv er vulgær, derfor passer den hyggelige numse til den hyggelige betegnelse tyk, men hverken til den væmmelige fedme eller til at være bred, hvilket normalt ikke opfattes som pænt.

Så er der maven. Den kan ikke være fed, kun tyk, mens en vom kan være begge dele. Maven er nemlig lige så hyggelig som en numse, mens vommen mest får os til at tænke på øl, som både kan være hyggelige og vulgære. Hverken mave eller vom kan være brede, men det er vist bare, fordi vi ikke rigtig kan forestille os, hvad det ville indebære. Hvis den så alligevel er det, tilskriver vi ryggen den egenskab.

Kinder kan være buttede. De kan sådan set også være både tykke og fede, men er det alligevel sjældent. Mennesker kan være være både buttede, brede, tykke og fede. Det er mest børn, der er buttede, for buttetheden forbinder vi med noget sødt og uskyldigt, og det er egenskaber, vi oftest tilskriver børn, som endnu ikke rigtig har haft tid til at afsløre, at de ikke er det. Men også kvinder er tit buttede, særligt unge. Kommer de lidt op i årene, er de bare tykke, ligesom mænd. Vil man gerne sige noget nedsættende om tykke mennesker, kalder man dem fede. Det gælder både børn, kvinder og mænd, men hvis man siger det om børn, er det virkelig alvorligt. De kan almindeligvis højst blive overvægtige.

Mennesker, der beskrives som brede, er stærke; de har store muskler og kraftige knogler. De har brede skuldre og bred ryg, men ikke nødvendigvis en bred røv. Dette opfattes normalt som ros, hvis man siger det om en mand eller en dreng, mens en pige eller en kvinde helst ikke skal være bred, med mindre hun skal arbejde i marken. Hvis man skal rose en dreng for udseendet, må man gerne sige, at han er bred. Om en pige vil forældrene for det meste hellere høre, at hun ser sød ud eller ligefrem, at hun er køn eller smuk. Siger man det samme om en dreng, kan man ikke være sikker på, at forældrene opfatter det som en ros. Drengen selv gør nok, med mindre han har snakket for meget med sine forældre, ligesom pigen ofte selv vil opfatte det som ros at få at vide, at hun er stærk eller bred, hvis hun ikke er blevet opdraget for meget.

Nogle gange betyder kraftig det samme som bred, altså det samme som en bred ryg eller brede skuldre, men slet ikke det samme som en bred røv. Men andre gange betyder det buttet, hvilket er en mild udgave af tyk. Derfor skal man være forsigtig med at kalde nogen kraftig, selv drengebørn.

Lår kan både være tykke, fede, kraftige og buttede. Brede er de normalt ikke. De kan også være slanke, tynde eller magre. Er de slanke, er det godt, hvis det altså er en kvinde. De fleste mænd vil hellere høre, at deres lår er kraftige. Hvis man hører, at en kvinde har tynde lår, tænker man på et sugerør uden former. Det er på grænsen til at være nedsættende. Hvis de er magre, er vi allerede langt over den grænse, for så er hun sikkert anorektiker eller ligefrem narkoman. Mager er tyndhedens ækvivalent til tykhedens fedme. Det er ikke pænt at sige, hverken om kvinder, mænd eller børn.

En mave kan hverken være slank eller mager. Hvis den er tynd, betyder det, at personen har diarré, altså tyndskid. Det er ikke fedt. Tyndskid er ulækker, mens diarré blot er en diagnose. Racermave betyder det samme, men er nærmest morsomt, eller var det i hvert fald for fyrre år siden. Der er ikke meget, som holder sig morsomt gennem fyrre år.

Hvis en mave er det modsatte af tyk, er den flad. Derfor er den også tyk, hvis den er rund, men det siger man ikke så ofte som flad og tyk.

Det er godt, hvis maven er flad. Det gælder begge køn og alle aldre. En numse kan også være flad, men det er ikke så godt. Derfor er det for det meste en vulgær røv og ikke en hyggelig numse, der er det.


Hår kan være kraftigt eller tyndt, men hverken slankt, magert, bredt, buttet eller fedt. Fedtet kan det godt være, men det er noget helt andet. Kvindehår er som et mandelår: Beskriver man det som tyndt, bliver det almindeligvis negativt opfattet, og kalder man det kraftigt, er det en ros. Med hår, der sidder på næsen, kan det modsatte dog godt gøre sig gældende.

Ingen kommentarer: