Som
mad
Stegt flæsk med nye kartofler og persillesovs
er dejlig mad. Ikke mad, som får en til at føle sig sund bagefter, eller som
giver mod på og lyst til at løbe en tur senere på eftermiddagen. Nå ja, det er der nu
alligevel ikke meget mad, der gør, og stegt flæsk spises i godt selskab, som ikke lader sig forstyrre af sådanne lyster og aspirationer. Retten
smager godt, men kun under følgende forudsætninger:
Der skal
- · være synlige striber af kød i flæsket,
- · steges til sværen er sprød og fedtet stegt af,
- · saltes godt,
- · hældes fedt fra jævligt, så flæsket ikke svømmer i det,
- · steges i smør og/eller margarine,
- · godt med frisk kruspersille i sovsen,
- · små, nye kartofler til,
- · snaps til,
- · kold pilsnerøl til.
Der skal ikke
- · paneres,
- · sukker i persillesovsen,
- · stegefedt i persillesovsen,
- · melklumper i persillesovsen,
- · voldkoges på kartoflerne, de skal være al dente, ikke melede og udkogte,
- · serveres stout eller porter til flæsket (men gerne bagefter).
Der kan da godt
- · serveres en sprød, ovenstegt kartoffel til i stedet for den kogte nye,
- · listes en kvart Knorrs grønsagsbouillonterning i sovsen,
- · anvendes røget flæsk, men det kræver mere øl.
Som
ramme for aktivitet
I det moderne Danmark, hvor klassiske
danske retter som kødrand, stuvet hvidkål, farserede porrer, gule ærter, brunkål,
blodpølse, stenbiderso i brun sovs, boller i selleri og tilsvarende
vederstyggeligheder i det store hele er fortrængt fra hverdagsmenuen af langt
sundere, hurtigere og mere velsmagende pasta- og risretter, har det stegte
flæsk overlevet, ikke som en hverdagsret i de danske hjem, men som en begivenhed
på en lang række brune kroer.
Mange, særligt mænd, så vidt jeg kan
fornemme, har det som en tradition at gå ud sammen og spise flæsk. Så skal man lade
bilnøglerne ligge hjemme, det ligger i kortene, og der skal være højt til loftet
og plads til at sige, hvad man virkelig mener om den nye kollega på
lærerværelset, eller hvad man nu har gået og brændt inde med. Flæsk er en vi gider ikke mere pis-ret.
Flæskespisningen er en ventil. Og det er godt.
Da jeg arbejdede i Århus, gik jeg ind
imellem ud at spise med et par af mine kolleger. Så skulle vi ned på Pinden i
Skolegade. Der var flæsk ad libitum, og det gode øl kunne indtages i passende
mængder, uden at man behøvede at dæmpe stemmen eller tænke på, hvordan skægget
sad. Det var, når vi ikke orkede at tale mere om arbejdsrelaterede intriger
eller forviklinger. Hen over flæsket kunne vi snakke om musik, politik,
litteratur, fodbold eller andre lystigheder lige så tosset, vi ville. Flæsket
definerede et frirum for os.
Jeg har stadig nogle litterære venner
fordelt ud over landet, som samles med ujævne mellemrum for at spise og drikke
sammen og tale frit fra leveren (den rå) om vores fælles gebet og om, hvad der
ellers falder os ind. Vi mødes også over flæsk – og af samme symbolske grund.
Men ærligt talt har kåringen af flæsket
som nationalret frataget mig lidt af lysten til at spise det; nu skal I høre
hvorfor:
Som
nationalret
I mit fravær har danskerne altså valgt
det stegte flæsk som nationalret. Det synes jeg er dumt.
For det første synes jeg overhovedet
ikke, vi behøver tage stilling til, om flæsk er mere eller mindre dansk end
frikadeller og millionbøf. Hvorfor skal vi skoles i at være danske på den måde?
Skal man så være stolt over sit fædrelandssind, når man spiser flæsk, men
floves når man bare spiser koteletter i fad? Lad os da æde i fred!
For det andet: Hvis man absolut skal
vælge en nationalret, hvorfor skal det så absolut være flæsk? En ret, som næppe
voldsomt mange danskere spiser jævnligt i deres eget hjem. Og noget, som en
kvart million af landets indbyggere under ingen omstændigheder kan spise af
religiøse årsager.
Jamen, men netop derfor naturligvis! For
at fortælle jøder og muslimer, at de ikke er danskere. Derfor! Kun derfor. Det
skulle absolut være noget med svinekød, og ikke fx frikadeller, for de kan jo laves med både kalve-, kalkun- og
oksekød. Boller i karry kan laves med oksekød, men stegt flæsk kan kun laves
med svinekød. Så har vi fået udgrænset dem, vi ikke kan lide. Velkommen,
velbekomme og hurrah!
Er stegt flæsk så mere dansk end stegt
rødspætte med kartofler og persillesovs? Eller stegte ål med samme garniture?
Eller hakkebøf med bløde løg? Biksemad? Eller end marineret sild, rå løg og spejlæg
på rugbrød? Spegepølse? Næ, men stegt flæsk udmærker sig ved ikke at kunne
spises af de andre.
Som sådan er flæsket udtryk for en plat,
symbolsk og ekskluderende nationalisme. Ikke det at spise stegt flæsk, det er
helt ok, men at udnævne det til nationalret. Det er ikke en ret, der inviterer
indenfor. Den lukker rummet. I imtimsfæren, blandt flæskemæskende ligemænd, kan
det at lukke rummet om sig være frigørende, åbne os indadtil. Men som
national gestus virker det stik modsat.
Og det er jo ikke kun jøder og muslimer,
som ville vil æde det. Hvor mange danskere under 40 år opfatter mon det stegte flæsk
som en del af deres hverdag? Næppe ret mange. De spiser shawarma på gaden, kylling
korma i
byen og spaghetti med kødsovs derhjemme. Og så har jeg ikke nævnt vegetarerne.
Nej, man kan ikke gøre alle til pas, men
det er heller ikke nødvendigt at udgrænse alle andre end kristne eller
ateistiske, kødspisende mænd over 40 år.
Man kunne også (hvis man fx var
fødevareminister) tænke, at der var en pointe i at udnævne en nogenlunde sund
ret som nationalret. Noget med en fisk, måske.
Hvis det absolut skulle være.
4 kommentarer:
Jens, dit liv er et fattigt liv uden tofuflæsk og julegodteflæsk,d er sikkert sagtens kan nydes med persillesovs til.
Jeg æder det hele! Og jeg glæder mig til at flæske den med dig, fx hos Keld til sommer.
Der kan sagtens være andre årsager, end at det skal bruges som "dem vs. os"-lakmustest, hvor "dem" er dem, der ikke spiser svinekød.
Det ligger lige til højrebenet, at Dan Jørgensen, der hidtil har været mere end gode venner med svineproducenterne, at deres lobbyister har fået ham til at udnævne en nationalret - som enhver kunne sige sig selv ville involvere svinekød - og således øge salget.
Wolf: Det er da også en mulig forklaring på en efter min mening forkert beslutning.
Send en kommentar