fredag den 4. juli 2014

Litteratursidens anmeldelse af Celeste


"Original og velfortalt historie om en speciel kvinde er samtidig en meget politisk roman om revolution og idealer og om en epoke i Danmarkshistorien, hvor unge danske mænd og kvinder deltog i kampen mod fascismen i Den Spanske Borgerkrig.
Celeste er ung pige i Silkeborg i begyndelsen af 1930’erne. Hun arbejder som servitrice i et cafeteria ejet af den ungarske jøde Karpáz. Udover at servere, rydde op og vaske op har hun også hver uge nogle særlige opgaver overfor nogle bestemte kunder, redaktøren og menighedsrådsformanden får nemlig kaffe m.m. serveret i baglokalet.
Celeste taler meget med chefens ældste søn Jacob, han fortæller hende om filosofi og socialisme. Celeste er forelsket i Jacob, men så møder hun Sarah fra seddelfabrikken. Sarah er stærk, selvstændig, antiautoritær og politisk bevidst, og hun tager til Spanien for at slutte sig til anarkisterne i Katalonien og kæmpe i den spanske borgerkrig. Egentlig vil Celeste gerne med, men hun har ingen penge, og hun kan ikke lide at svigte Karpáz, der drikker mere og mere. Nogle år senere, hvor både Jacob og Karpáz er døde, drager Celeste selv til Spanien. Hun genforenes med Sarah, og de bliver begge i Spanien efter Francos overtagelse af magten i 1939.
Romanen er inddelt i fem hæfter, som i 1970’erne findes af en dansk kunstner på besøg i et andalusisk kloster i Ronda. Afsnittene fortalt af den danske kunstner er skrevet i jeg-form, mens afsnittene om Celeste er skrevet i tredje person. Man får det indtryk, at kunstneren omskriver Celestes dagbøger fra 1930’erne, og undervejs i den omskrivning finder han ud af, at Celestes historie vikler sig ind i hans egen historie.
Celeste er en original og velfortalt historie om en speciel kvinde. Samtidig er det en meget politisk roman om kampen mod uretfærdige magthavere, om politisk og økonomisk undertrykkelse, om 1930´ernes fascisme, der breder sig op igennem Europa og om forfølgelser af jøder og socialister. Det er en historie om krig og kærlighed. Om revolution og idealer og om en epoke i Danmarkshistorien, hvor unge danske mænd og kvinder deltog i kampen mod fascismen i Den Spanske Borgerkrig. En stærk roman, som jeg meget gerne vil anbefale."
Af Pernille Lisborg


http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/celeste-af-jens-peter-kaj-jensen

Ingen kommentarer: