torsdag den 14. april 2022

Fra Fiskesvær til Torskechips

Da jeg i efteråret 2016 begyndte at skrive romanen Afstande over vand, som handler om mikrobiologen Tom, der efter mange år i USA vender hjem til Tissø med en plan om at producere 'fiskesvær', fandtes produktet ikke.

Toms idé var at bruge sin fiskesværsfabrik som økonomisk løftestang for en udviklingsplan for det erhvervsmæssigt hendøende Vestsjælland. Området skulle være et nyt kulturelt vækstcenter i Danmark, men produktion af fiskesvær var første led i planen.
Tom havde fået idéen, fordi han kunne se, at stadig flere danskere af forskellige grunde holdt op med at spise svinekød, og da han selv var glad for at spise sprødstegt fiskeskind, tænkte han, at det kunne være en god afløser for de tidligere så populære flæskesvær. Det kunne være et godt produkt til tiden.
Da min forlægger, Christel, planlagde en udgivelsesreception for bogen den 6. marts 2020, ville hun have caféen til at lave fiskesvær til gæsterne. Det kunne ikke lade sig gøre, men i sin søgen efter et sted, der ville tilbyde den service, fandt hun til gengæld ud af, at der et forblæst udsted på den nordvestengelske kyst i 2018 faktisk var indledt en produktion af et tilsvarende produkt. Englænderne havde altså fået den samme idé som den fiktive Tom fra romanen. De producerede ganske vist kun for det lokale marked og eksporterede altså ikke, men Christel fik dem overtalt til at sende en vareprøve til København, så vi kunne smage det til receptionen på Café Pyt i Sydhavn.
Det sidste par år er det gået stærkt. Produktet har bredt sig, og nu kan man også købe en dansk variant. Den 6. november 2021 sendte min kollega og gamle fodboldkammerat Peter mig dette billede af en pose Torske Chips, som man altså nu kunne købe i Irma. I år har flere venner sendt mig billeder af det samme.
Det er sjovt og gør mig glad, at den lidt skøre tanke, jeg fik for fem-seks år siden, og som ingen rigtig troede på, når jeg fortalte om den, faktisk har vist sig profitabel. Romanen blev i øvrigt rigtig flot modtaget af de mange bogbloggere, som anmeldte den, men den fik ikke en eneste avisanmeldelse og blev i det store hele ikke solgt. Skulle jeg have tjent penge på min idé, havde det været klogere at gøre som Tom og tage patent på fiskevær-konceptet i stedet for at skrive en roman om det.

Foto: Peter Højrup

Ingen kommentarer: