søndag den 14. marts 2021

Københavns s

København ejer det hele.

Københavns Lufthavn skrives med genitiv-s, men ikke Billund Lufthavn, Aalborg Lufthavn, Sønderborg Lufthavn og Aarhus Lufthavn (eller Tirstrup Lufthavn). Og når man så placerer Københavns Lufthavn uden for København, altså i Kastrup, bliver det ikke til Kastrups Lufthavn, men bare Kastrup Lufthavn.

Københavns Universitet, men Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Roskilde Universitetscenter og Odense Universitet (inden det helt fladt kom til at hedde Syddansk Universitet). Ikke noget genitiv-s uden for København.

Det hedder Københavns Havn, men bare Frederikshavn Havn, Aarhus havn, Esbjerg Havn, Aalborg Havn, Odense Havn og Lille Fuglede Havn – uden genitiv-s.

Esbjerg Museum, Roskilde Museum, Slagelse Museum, Silkeborg Museum og Horsens Museum, nej, heller ikke noget genitiv-s der, men Københavns Museum har.

Selv kommunen ejer man på en måde, som andre byer typisk ikke gør: Københavns Kommune, men i Aarhus er det blot Aarhus Kommune. Det samme med Frederiksberg Kommune, Frederikshavn Kommune Odense Kommune, Aalborg Kommune, Randers Kommune, Esbjerg Kommune. Bortset fra Københavns Kommune er det vel i det store hele kun nogle øer og egne, der bruger genitiv-s, som Bornholms Kommune og Vesthimmerlands Kommune. Uden for København skal der normalt mere end en enkelt by til at optjene retten til sådan et s. Selv Langeland Kommune er mere beskeden og bruger det ikke.

Ingen kommentarer: