lørdag den 16. november 2024

Det gik uden gær


 





Jeg er aldrig kommet i gang med det der surdej. Plejer at bage rugbrød med gær. Men i går havde jeg glemt, at jeg allerede havde brugt det sidste, da jeg skulle i gang med dejen. Og så kom jeg i tanker om, at min madkyndige fætter Jan engang fortalte mig, at brød altid hæver, selv uden surdej eller gær – hvis man bare venter længe nok. Kornet danner selv sin gær, ligesom druer (og stillesiddende ældre mennesker) gør. 


Så jeg rørte blot dejen uden nogen form for hævemiddel. Og ventede. Det var i går, om formiddagen ved denne tid. Med gær ville min dej have hævet og være klar til bagning efter et par timer. Men der skete intet. Efter fodboldlandskampen i tv i aftes tjekkede jeg en sidste gang, rystede på hovedet og gik i seng. 


Men her til morgen var der tydeligvis sket noget. Det stod ikke ligefrem og boblede, men det bulede opad i bageformen. Og da jeg satte det ind i den forvarmede ovn, fik det pludselig også de sidste to centimeter og havde så hævet mindst lige så meget som mit gærede rugbrød plejer at gøre. 


Så Jan fik ret, og jeg fik et brød, som jeg er lidt spændt på at smage.

Ingen kommentarer: