fredag den 7. februar 2020

Partiledelsens fusk i Iowa

Ved det såkaldte caucus, altså den demokratiske partiafdeling i Iowas særlige udgave af at stemme med fødderne og elektronisk vidererapportere de delresultater, som det demokratiske partis ledelse finder det mest opportunt at frigive, fik Bernie Sanders flest stemmer, ikke mange flere end Pete Buttigieg, men dog flest. Sanders og Buttigieg får lige mange delegerede med videre fra Iowa. Det er de konkrete resultater af denne bizarre valghandling.

Men i dag er Buttigieg alligevel blevet udråbt som vinder.

Det demokratiske partis ledelse vil nemlig ikke have, at Sanders vinder nomineringen og bliver partiets kandidat til præsidentvalget i november. Det vil de ikke, fordi Sanders vil arbejde for en økonomisk udligning i USA, hvor de rigeste bidrager mere til samfundet og på den måde giver mulighed for forbedringer af velfærden. Og det betyder, at det demokratiske parti nødvendigvis må lægge sig ud med den økonomiske elite, hvis Sanders bliver manden ved roret.

Det vil det demokratiske partis ledelse ikke, for den økonomiske elite er deres venner og største bidragsydere. Derfor har partiet stjålet Sanders' sejr i Iowa. De ville helst have givet den til den borgerlige Joe Biden, men det kan de ikke, for hans valgresultat var simpelthen for dårligt til at blive kaldt en sejr, så de satsede i stedet på at give den til ham, der med en snæver margen blev nummer to, nemlig Buttigieg, som godt nok ikke har en chance for at vinde over Trump, men som dog i det mindste også er borgerlig.

For at Sanders' kampagne ikke skal ride videre til primærvalget i New Hampshire på en bølge af succes, frigav partiet i første omgang kun resultaterne fra de valgkredse, hvor Buttigieg stod bedst og Sanders svagest.

Og så fokuserede man hverken på, hvem der fik flest stemmer, eller på hvem der fik flest delegerede, men på hvor mange procent af de 41 delegerede, de to topkandidater så ud til at erobre, og her viste de nøje udvalgte 67 % af statens valgkredse, at Buttigieg ville få 26,8 % af de delegerede, mens Sanders ville få 25,2 %. På den måde, kunne man i første omgang udråbe Buttigieg som favorit til den samlede sejr. Når Buttigieg stod til at få en højere procentandel af de delegerede, selvom Sanders fik flest stemmer, skyldes det, at Buttigieg vandt i de tyndt befolkede valgkredse, hvor en delegeret ikke 'koster' lige så mange stemmer.

For at styrke indtrykket af, at Buttigieg havde vundet, ringede partiledelsen til ham og sagde, at han roligt kunne holde sin sejrstale og fejre sig selv. Det gjorde de, selvom de til offentligheden fortalte, at de havde oplevet uregelmæssigheder med afrapporteringerne, sådan at man endnu ikke kunne sige noget endeligt om, hvem der havde vundet. Buttigieg greb naturligvis muligheden og holdt sin sejrstale, og det er den tale, den amerikanske offentlighed vil huske. De vil huske Buttigieg som vinderen, selvom om det var løgn.

Men det mest groteske er, at de 26,8 % og de 25,2 % af de delegerede er fuldstændig fiktive tal, fordi Buttigieg og Sanders selv i disse nøje udvalgte optællinger lå så tæt, at de to kandidater stod til at få nøjagtigt lige mange af de kun 41 delegerede, som var på spil i Iowa.

Siden er der blevet offentliggjort flere optællinger, sådan at vi først fik 97 % af det samlede valgresultat, og ikke overraskende stod Sanders nu stærkere, sådan at Buttigieg ville få 26,2 % af de 41 delegerede, og Sanders 26,1 %. Nu kunne enhver, som vidste blot lidt om procentregning, se, at dette betyder, at de to vil få lige mange delegerede, hvis de procenttal holdt. Men der skulle gå to døgn, inden vi fik de tal, og i mellemtiden har Trumps venner og partikammerater frikendt ham for hans forbrydelser, hvilket helt har fjernet befolkningens fokus fra den kaotiske afstemning i Iowa.

Nu er det samlede valgresultat så endelig offentliggjort. Buttigieg er officielt blevet udråbt som vinder. Her er det igen den fiktive procentdel af de 41 delegerede, der lægges til grund, og den viser ifølge The New York Times, at mindre end en tiendedel af et procentpoint adskiller Pete Buttigieg fra Bernie Sanders. Men dette tal skal godtgøre, at Buttigieg vandt, selvom de to kandidater altså ender med at få lige mange delegerede og Sanders flest stemmer.

Det demokratiske partis ledelse forsøger at svække Sanders, men de spiller højt spil. Det er tilsyneladende vigtigere for dem, at Sanders ikke bliver nomineret, end at partiets kandidat vinder over Trump.

Ingen kommentarer: