tirsdag den 2. juli 2019

Afrika i litteraturen


Selskab for Filosofi og Litteratur afholder lørdag den 21. september – i forlængelse af sin generalforsamling – et offentligt arrangement under titlen 'Tanken bag Afrika i litteraturen'

Det kommer til at foregå som en paneldebat. Endnu ligger det ikke helt fast, hvem der kommer til at sidde i panelet. Vi kan dog afsløre, at i hvert fald

  • Thomas Boberg (forfatter),
  • Trine Andersen (forfatter),
  • Susanne Jakobsen (formand for Selskab for Filosofi og Litteratur) og
  • Søren Harnow Klausen (filosof)
vil være med.

Entré:
Medlemmer: 20 kr.
Ikke-medlemmer: 120 kr.

Arrangementet vil komme til at foregå i Poesiens Hus, Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Pl. 1, 2100 København. Dørene åbnes kl. 19:30, og arrangementet slutter 24:00.

Tidligere var det den sikre ruin at udgive skønlitteratur, som foregik i eller handlede om Afrika. Sådan er det ikke længere. Siden Jakob Ejersbo i 2009 (posthumt) udgav Eksil, har en række danske forfattere taget det glemte kontinent til sig. I 2013 udgav Trine Andersen Den røde jord i Mzuzu. Peder Frederik Jensen udgav i 2016 romanen Vold. Kim Højgaard Rasmussen udgav spændingsromanen Flammetræet i 2018, og i 2019 udkom Thomas Bobergs rejsesroman Africana. Det er romaner, som alle, i hvert fald til dels, foregår i og handler om Afrika. Flere af bøgerne er blevet modtaget med stor interesse af både anmeldere og læsere. Afrikanske romaner oversættes nu også til dansk. Gyldendal udgav eksempelvis i 2010 Chimamanda Ngozi Adichies Lilla Hibiscus, og Forlaget Klim udgav i 2016 en oversættelse af Vi var fiskere af hendes nigerianske landsmand Chigozie Obioma.


Når det i Danmark tilsyneladende er blevet muligt at udgive både oversatte afrikanske romaner og danske romaner, som foregår i Afrika, skyldes det så, at andre erkendelsesteoretiske paradigmer end de europæiske har vundet indpas blandt danske læsere? Er danske læsere begyndt at tænke på en anden og mindre eksklusivt europæisk måde end tidligere? Eller hvad er det, der har åbnet danske skønlitterære læsere for det glemte kontinent?

Ingen kommentarer: