onsdag den 25. november 2015

Mette Frederiksen gør Søren Krarup til centrumpolitiker

For ti år siden var det kun Søren Krarup, der galpede op om, at menneskerettigheder var djævlens værk. Ingen tog ham alvorligt. Alle andre politiske tendenser i Folketinget, konservative, liberalister, socialister, socialliberale og naturligvis også socialdemokrater tog afstand fra Krarups korstog og holdt stolt og ubøjeligt princippet om universelle menneskerettigheder i hævd. Nogen gjorde det måske kun principielt og ikke realpolitisk, men ingen andre end højrefløjen i Dansk Folkeparti ville tage et opgør med menneskerettighederne.

Sådan er det ikke længere.

Hvis man vil have menneskerettigheder, kan man ikke begynde at sortere i, hvem der fortjener beskyttelse via disse rettigheder. De er universelle og gælder alle. Også dem vi virkelig ikke kan lide. Og dem, der ikke ligner os, eller som vi er vældig meget uenige med, fx dem der ikke selv går ind for menneskerettigheder, og sandelig også de kriminelle. De har brug for dem, for der er torturfængsler og vilkårlige rettergange og henrettelser nok i verden.

Hvis menneskerettigheder ikke gælder kriminelle (og personer som er mistænkt for kriminalitet), er det enten ikke menneskerettigheder, eller også er kriminelle ikke mennesker. Der er ikke andre muligheder. Det må også Mette Frederiksen kunne forstå.

Menneskerettigheder kan aldrig beskytte "de forkerte", for man kan ikke være et "forkert" subjekt for menneskerettigheder, med mindre man ikke er menneske, altså med mindre man fx er et mineral, en dingenot, en plante eller et dyr af en anden art end den menneskelige, og man bliver trods alt hverken til en dingenot eller en anden art af at være kriminel.

Mette Frederiksens nye angreb på menneskerettighedernes universalitet trækker dansk retspolitik så langt til højre, at Søren Krarup pludselig skal huskes som centrumpolitiker. Det kan hun have sine taktiske grunde til, men  med den udmelding hamrer hun samtidig det sidste søm i arbejderflertallets ligkiste. Der er ingen fælles grund at gå til valg på for venstrefløjen og Socialdemokraterne.


Menneskerettighederne skal ikke indskrænkes, men udvides!

Ingen kommentarer: