fredag den 5. juni 2020

Grundlovsdag eller fars

Så er det grundlovsdag.
I marts blev en hastelov gennemført i forståelig coronapanik. Den har udstyret sundhedsministeren med kvartdiktatoriske beføjelser, som altså ligger langt ud over, hvad vi normalt forbinder med demokrati. Han kan nemlig uden Folketingets godkendelse eksempelvis tvangsisolere smittede, forbyde forsamlinger på mere end to personer, overtage privat ejendom og lukke butikker, daginstitutioner og skoler.
Det var formodentlig en overreaktion. Det havde næppe været nødvendigt at sætte Folketingets lovgivende magt ud af kraft, men det vil jeg ikke bebrejde nogen. Vi har aldrig stået i en situation som denne før, og regeringen og Folketinget kunne ikke vide, hvilke forholdsregler der var de rigtige. Ingen vidste det. De var nødt til at prøve sig frem. Ingen kan sige noget kvalificeret om, hvor mange coronadødsfald vi havde haft i Danmark, hvis ikke politikerne havde drejet på stort set alle de knapper, der var at dreje på.
Men nu skal vi tilbage på retsstatens grund. Vi skal genetablere de demokratiske lovgivningsprocesser og de rettigheder, vi havde før corona. Det kan vi passende minde hinanden om her på grundlovsdag. Enhedslisten mener, ret forsigtigt, forekommer det mig, at vi kan afskaffe denne hastelov til november.
Men sundhedsministeren, som er blevet udstyret med de her beføjelser, synes slet ikke det haster så meget med at afskaffe dem igen. Han tænker nok snarere, at det er fars dag end grundlovens.

Ingen kommentarer: