søndag den 8. juni 2014

For republikken!

Og spanierne fortsætter med at demonstrere for republikken! 

De vil have den republik, de udkæmpede en borgerkrig for at forsvare mod Francos Hitler-støttede kupgeneraler fra 1936-1939. De flager med republikkens rød/gul/lilla trikolore fra altanerne.

Men så er socialdemokraterne (PSOE) sørme kommet i tanke om, at de egentlig er tilhængere af monarkiet, lige som det regerende konservative parti, PP, naturligvis er det. For den afgående konge var jo fornuftig nok til at støtte en slags parlamentarisme efter Francos død og til ikke at ville deltage i det udsigtsløse fascistiske statskup i 1982. Og så 'skylder' spanierne altså hans efterkommere kronen og tronen for tid og evighed?

Heldigvis faldt over 20 % af stemmerne ved EU-valget i Spanien til venstre for PSOE!

Cirka 8 % stemte fx på et helt nyt parti, Podemos, som er vokset frem af gadeprotesterne mod den borgerlige krisepolitik. Det er fedt! Og under halvdelen af stemmerne gik til de to store gamle partier, PSOE og PP, til sammen! Det er en sensation i dette land, som jo på skift har været regeret af disse to partier siden Francos død.

Der er en bevægelse i gang!

Til venstre: demonstration for republikken, Madrid 2. juni. Til højre: demonstration for monarkiet samme sted 4 dage senere.Ingen kommentarer: